Den mångfacetterade friidrotten

Friidrott är det sammanfattande namnet på ett stort antal separata idrottsgrenar. Friidrottens fem grengrupper, sprint/häck, medel/lång, hopp, kast och mångkamp, skiljer sej i många avseenden. Men ändå behandlas de ofta likvärdigt från centralt håll. Det blir enklare så!

IAAFSå här säger IAAF om friidrotten på sin hemsida:
The complete list includes track and field events, road running races,
cross country races, mountain running and race walking events.

Arenafriidrotten prioriteras i Sverige, medan terräng- och landsvägslöpning har lägre status. Gångsporten har eget förbund och finns därmed inte i SFIF's grenprogram.

Grenspecifika fysiska krav och förutsättningar skiljer sig markant mellan friidrottens grenar. Marathon och slägga är ytterligheter inom friidrotten. Långdistanslöpning har mer gemensamt med längdåkning på skidor, orientering och cykel än med friidrottens snabb-styrkegrenar när det gäller träning. En långdistanslöpare kan nå framgång i nationella tävlingar på längdskidor och i orientering och med fördel träna de olika disciplinerna. En duktig kastare kan också tävla i tyngdlyftning, eftersom mycket av träningen är snarlik.


Senaste årens Sverige-etta i slägga Mattias Jons tog medalj i SM i tyngdlyftning

En närmare titt på utmaningar inom långdistanslöpning:

Allsidig träning förebygger förslitningar och överträning. Bland långdistanslöpare är skador till följd av en alltför ensidig löpträning tyvärr alltför vanliga. Mängden löpta mil i veckan är det som räknas, ju fler mil desto bättre. Samma ensidiga belastning vecka efter vecka leder förr eller senare till förslitningsskador. För optimal träning krävs en balans mellan belastning och återhämtning.

EPOC = excess post-exercise oxygen consumption är syreförbrukningen efter ett träningspass för att återställa det tillstånd kroppen hade före träning. Återhämtningen innebär bland annat återinlagring av energi, återställning av hormonbalansen, celluppbyggnad och reparation av muskler. Studier har visat att beroende på träningens intensitet och längd kan det ta alltifrån 15 minuter till 48 timmar innan kroppen har återhämtat sig till sitt normala (vilande) tillstånd.

En allt lägre resultatnivå i medel- och långdistanslöpning i Norden kan på sikt minska intresset för Finnkampen. Även om kampen man mot man attraherar många vill man se en viss resultatnivå. Gemene man jämför i dag med resultat som världseliten presterar på galor som visas på TV. Så här såg det ut inför Finnkampen 2009:

På 5000 m för kvinnor hade finlänskorna personbästa 16.08, 16.56 och 16.57! Annemari Sandells finska rekord lyder på 14.56.22 från år 1996! Gällande världsrekord 14:11.15 innehas av Tirunesh Dibaba, ETH.

På 10000 m män hade de tre svenska löparna personbästa 29.06, 29.26 och 29.47! Jonny Danielsons svenska rekord är 27.55.74 från år 1989! För 71 år sedan sprang finländaren Taisto Mäki första gången 10000 m under 30 minuter när han den 17 september 1939 satte världsrekord med tiden 29.52,6. Kenenisa Bekele, ETH har världsrekordet nu på 26:17.53!

Sven-Åke Jåfs
Ork Optimal

Augusti 2010