Unga framtidslöpare

Unga framgångsrika svenska medel- och långdistanslöpare har en tendens att försvinna från topplistorna innan de når senioråldern. Utan att här nämna några namn visar statistik en rad exempel på detta. Det finns visst undantag men hur vanligt är det inte att vi som älskar löpning säger när en 12/15-åring är bäst i Sverige att "han/hon lägger snart av. Det blir inget när de är bäst så tidigt. De har forcerat träningen för att nå snabba resultat och missar grundläggande träning som ska ge resultat längre fram. De slutar när andra som tränar mer långsiktigt kommer ifatt."

Hur ska dessa löpartalanger som är bäst i nedre tonåren och redan vill träna hårt förmås fortsätta och även vara på topp i senioråldern när forskare hävdar att man får en psykologisk mättnad av elitidrott redan efter 7 år?

Vi bör kanske finna ännu fler unga talanger tidigt, eftersom ett naturligt bortfall är oundvikligt. För att den inneboende förmågan, talangen, ska upptäckas måste individen få pröva på löpning. Detta kan ske spontant under lek i tidiga år, i skolan med kunniga gymnastiklärare, i den lokala friidrottsklubben med kunniga tränare med specifik kompetens och/eller med föräldrar som vill ge sina barn möjlighet att upptäcka den spontana löpglädjen. Men träningen ska vara allsidig, inte enbart ensidig löpträning.

För att motivera dessa unga talanger till att fortsätta med löpningen utan att gå genvägar för att uppnå bästa möjliga resultat så fort som möjligt krävs kompetens och tålamod. En viss framgång stimulerar till fortsatt löpning, men träningen i unga år ska vara allsidig med korrekt motorisk inlärning av en teknik som utvecklar koordination, rörlighet i höftpartiet och timing i löpsteget. Regelbunden avslappnad och lustbetonad löpning i varierande former bibehåller det naturliga löpsteget som barn har. Eventuella brister i rörelsemönstret som uppmärksammas av tränare kan korrigeras med relevant styrketräning, medan den personliga löpstilen finslipas.

 
Ett 1000 m lopp för 14-åringar på DN Galan 2010 vanns av Wille Levey på 2.40.08.

Så här säger Karin Mattsson, ordförande i Riksidrottsförbundet:
– Idrotten arbetar på flera fronter och olika nivåer för att komma till rätta med problemen med tidig specialisering, toppning och elitsatsningar i för låga åldrar. Ett viktigt arbete är att ta fram och utveckla policy- och utbildningsmaterial.

Javisst! Utbilda ungdomstränare och gymnastiklärare så att de ger ungdomarna en allsidig fysisk utveckling i rätt ålder så att de senare kan finna "sin gren".

Så här säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna:
- Det finns inget motsatsförhållande mellan en seriös, målinriktad och ambitiös träning inom en specifik idrottsgren och allsidig träning i tidig ålder.

Unga löpartalanger som finner en glädje i att tävla och vinna ska vi vårda och ta hand om inom medel/lång i friidrotten. Vi ska vara positiva till tidiga framgångar och se till att de får fortsatt kompetent vägledning och uppmuntran! Längdskidor och orientering är närliggande idrotter som med fördel kan utövas av unga löpare. Tränare i olika idrotter kan tipsa varandra om ungdomar som visar fallenhet och förutsättning för en annan idrott än där de är just nu och snart kanske inte platsar i laget.

Sven-Åke Jåfs
Ork Optimal

November 2010