Barfotalöpning

Håller barfotalöpning på att bli en trend bland motionärer? Kanske i en begränsad omfattning, men det är tveksamt om några elitlöpare annammar detta.

Christopher McDougalls beskriver i sin bok "Born To Run" hur Tarahumarafolkets ultralöpare i norra Mexiko kan springa 48 timmar barfota eller i primitiva sandaler utskurna ur bildäck på stigar i Sierra Madre bergen.

Etiopiern Abebe Bikila sprang visserligen barfota när han vann marathon i OS i Rom 1960 på tiden 2:15.16. Kenyanen Christopher Koskei, som tog silver på 3000 m hinder i VM i Göteborg 1995 med tiden 8:09.30, sprang barfota med två ihoptejpade tår. Men de är undantag, så många elitlöpare har vi inte sett tävla barfota.

Den förste etablerade löpartränaren som sökte upp tarahuramaralöparna i Mexiko var Joe Vigil från Colorado. Vigil, som är en av USA's allra främsta löpartränare, ville se om han kunde lära något av dessa barfotalöpare.

Legenden Joe I. Vigil föreläste om höghöjdsträning på Löparhögskolans tränarutbildning i Borlänge år 1994. När vi träffades i samband med VM i Sevilla 1999 fick jag hans bok "Road To The Top", där Joe beskriver sin tränarfilosofi. Han tränade bland andra Deena Drossin, gift Kastor, som vann brons på marathon i OS i Athen 2004 och har personbästa 2:19.36. Vigil förärades med en staty i brons vid Adams State College i Alamosa, Colorado när han blev 80 år. Kanske fick Joe några idéer när han såg tarahumaralöparna springa i sin miljö i bergen, men hans löpare fortsätter springa med skor på fötterna.

Så här beskrivs tarahumaralöparnas förmåga på YouTube:

 

Svenska löpartränare har sedan många år rekommenderat löpare att springa barfota som ett led i träningen. Barfotalöpning på gräs är ett naturligt sätt att bygga upp styrkan i fötterna. Barn och ungdomar ska gå och springa barfota på sommaren, inte ha uppbyggda jogginskor med stötdämpning när de är aktiva. Barn som leker och springer barfota rör sej spontant rätt, fötterna landar rakt under dem och skjuter sedan ifrån.

För äldre löpare kan en viss neutral stötdämpning i skorna vara motiverad, när fötterna tappat styrka och elasticitet. Men skor för ett par tusen kronor för att motverka pronering är en felaktig investering som kan orsaka skadebekymmer. Förebygg skador med barfotalöpning på gräs så fötterna får jobba naturligt. Det finns väl inget skönare för en löpare än att springa diagonaler barfota på gräset efter ett tufft banpass!

Sven-Åke Jåfs
Ork Optimal

Juni 2011